Pytanie na Śniadanie

PYSZNOŚCI PACHNĄCE LATEM - ciasto „ostatki lata”

Gotowane oliwki w paście Arabiata
  • Duże oliwki z pestkami
  • 5 pomidorów malinowych 
  • Łyżka masła 
  • Natka pietruszki 
  • Czosnek
  • Papryczka chilli
  • Sól i pieprz
Pomidory pokroić w drobna kostkę, przesmażyć na maśle. Dodać czosnek oraz papryczkę chilli, podgotować doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do środka oliwki odsączone z zalewy zagotować wyłączyć ogień i wrzucić posiekana natkę pietruszki.​

Kurczak w jedwabistym sosie cytrynowym
  • 2 duże piersi kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki drobno startego świeżego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • papryka w proszku
sos:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki masła (lub oleju)
  • 2 łyżki czosnku mielonego
  • 1 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/3 szklanki drobno startego świeżego parmezanu
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (mąki kukurydzianej) zmieszanej z 1 łyżką wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
W płytkiej misce połącz mąkę z parmezanem. Przypraw kurczaka solą i pieprzem; zanurz mieszance mąki; strząśnij nadmiar i odłóż na bok. Rozgrzej 1 łyżkę oleju i 2 łyżeczki masła na dużej patelni na średnim ogniu, aż masło się stopi i patelnia będzie gorąca. Smaż kurczaka, aż będzie złoty z każdej strony (około 3-4 minuty, w zależności od grubości kurczaka). Dodaj czosnek do oleju na patelni smaż, około 1 minutę. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu i dodaj bulion i śmietanę. Doprowadź sos do wrzenia. dopraw solą i pieprzem do smaku; dodaj parmezan i kapary. Kontynuuj delikatne gotowanie przez około 2 minuty, aż będzie gesty. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodaj mieszaninę skrobi kukurydzianej i wody na środek patelni i szybko wymieszaj, aby połączyć w sos. Zacznie on gęstnieć. Wlać sok z cytryny, gotować na wolnym ogniu przez kolejną minutę, aby połączyć. Dodaj kurczaka z powrotem do garnka, pozwól mu delikatnie gotować w sosie przez około minutę, aby pochłonął wszystkie aromaty.
Ciasto „ostatki lata”
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka bardzo drobnej mąki migdałowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki zmiękczonego masła
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ⅔ szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka z 2-3 dużych cytryn,
  • 3-4 szklanki mieszanych truskawek, Jerzyn, porzeczki, borówki, maliny
  • jadalne kwiaty,
  • 600 g serka mascarpone
  • 3-5 łyżek miodu lub innego wybranego słodzika
  • sok i skórka z 1 cytryny
Poncz do nasadzenia biszkoptów:
  • Sok z cytryny
  • Herbata earl grey
Ciasto:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Nasmaruj blaszki do ciasta masłem. Połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól w dużej misce do mieszania. Dodaj zmiękczone masło, jajka, olej kokosowy i słodzik. Rozpocznij ubijanie razem z mieszanką mąki. Powoli wmieszaj mleko, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Równomiernie rozłóż ciasto na tortownicę i umieść w rozgrzanym piekarniku. Piec przez 25-35 minut LUB, aż ciasto stanie się złotobrązowe. Wyjmij z piekarnika i ostudź na chwilę, a następnie przekrój nożem wzdłuż krawędzi ciasta.
Masa:
W dużej misce wymieszaj ser mascarpone z cukrem pudrem, skórką i sokiem cytrynowym. Umieść jeden z całkowicie schłodzonych biszkoptów na talerzu.  Przygotuj herbatę wymieszana z sokiem z cytryny, tak przygotowanym płynem nasącz biszkopt. Wyłóż ⅓ lub ½ masy dżem z czarnej porzeczki i około 1 szklanki pokrojonych owoców. Ułóż kolejną warstwę ciasta i powtórz proces. Na koniec górne ciasto z pozostałą bitą śmietaną i stosem całych i połówek jagód. Udekoruj jadalnymi kwiatami i lekkim pyleniem cukru pudru.
Więcej na ten temat